Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Update: melding betalingsonmacht belastingen tijdelijk niet altijd meer vereist

Geplaatst op: 16-04-2020, 10:51:06

Het onderstaande is een update van een eerder (08.04) opgenomen artikel \'Aparte melding betalingsonmacht niet meer nodig\'.

Zoals u weet, moet u bij betalingsproblemen van uw BV een melding betalingsonmacht doen inzake uw bestuurdersaansprakelijkheid. Nu is deze belangrijke melding voor belastingen even niet meer zo belangrijk.

Als uw BV de belastingen en premies niet kan betalen, kunt u als bestuurder van de BV in privé aansprakelijk worden gesteld voor de onbetaalde belastingschulden en premies. Het gaat hierbij onder andere om de: 

  • loonheffingen;
  • btw;
  • premies bedrijfspensioenfonds.

Om deze privéaansprakelijkheid te voorkomen, moet de BV tijdig melding maken van het feit dat de belastingschulden en/of de premies niet kunnen worden betaald. Bij een tijdige melding zal de Belastingdienst en/of het bedrijfspensioenfonds namelijk moeten aantonen dat het aan uw onbehoorlijke bestuur te wijten is dat de verschuldigde belasting niet op tijd is betaald.

Coronacrisis. Tot voor kort moest er nog afzonderlijk een melding worden ingediend als een BV uitstel van betaling nodig had voor de betaling van de loonheffingen of btw in verband met de coronacrisis. Tip. Het Ministerie van Financiën heeft onlangs besloten dat BV\'s (en dus alle rechtspersonen die onder de vennootschapsbelasting vallen en uitstel vragen voor de loonheffingen en/of btw in verband met de coronacrisis) geen aparte melding van betalingsonmacht meer hoeven te doen. Dit geldt voor zowel de verstreken als voor de toekomstige tijdvakken. Let op. Deze versoepeling geldt alleen voor bijzonder uitstel i.v.m. de coronacrisis en als ook de betalingsonmacht het gevolg is van de coronacrisis. In alle andere gevallen dient u nog steeds afzonderlijk betalingsonmacht te melden.

Het Ministerie heeft hierbij als voorbeeld gegeven: “Een BV draagt de loonheffing over de maand februari 2020 in verband met de coronacrisis niet af. Op 24 april 2020 ontvangt de vennootschap de naheffingsaanslag. Hiervoor doet de BV een verzoek voor bijzonder uitstel van betaling in verband met de coronacrisis. Deze wordt als melding betalingsonmacht aangemerkt. Niet alleen voor de komende tijdvakken, maar ook voor de maand februari is de melding tijdig.\"

Geldt echter niet voor de premies bedrijfspensioenfonds! Het niet meer hoeven doen van een aparte melding van betalingsonmacht geldt echter alleen voor de belastingen die u niet kunt betalen in verband met de coronacrisis. Als uw BV de premies voor het bedrijfspensioenfonds niet kan betalen, dient u dit nog steeds te melden (mits uw bedrijfspensioenfonds anders beslist).

Hoe meldt u betalingsonmacht? Indien uw BV de premies bedrijfspensioenfonds niet kan betalen, dient u dit schriftelijk en uiterlijk binnen 14 kalenderdagen, nadat de wettelijke betalingstermijn voor de verschuldigde premies is verstreken, te melden aan het bedrijfspensioenfonds. Let op. Indien u dit niet tijdig en op de juiste manier meldt, is de melding niet rechtsgeldig en is/zijn de bestuurder(s) van de BV in beginsel aansprakelijk voor de niet afgedragen premies.

Tip. U kunt hiervoor gebruikmaken van het formulier van de Belastingdienst Melding Betalingsonmacht bij belastingen en premies. Dit formulier bestaat uit twee delen. Het eerste deel is bestemd voor de melding betalingsonmacht loonheffingen en de btw en het tweede deel is bestemd voor de melding betalingsonmacht heffingen bedrijfspensioenfonds en premies. Voor de melding van betalingsonmacht heffingen bedrijfspensioenfonds en premies vult u dus alleen het tweede deel in. Let op. De Belastingdienst is geen aanspreekpunt voor de premies bedrijfspensioenfonds. Het volledige ingevulde deel twee van het formulier dient u dus rechtstreeks te versturen naar uw bedrijfspensioenfonds. Heeft uw bedrijfspensioenfonds de administratie uitbesteed aan een uitvoeringsinstituut, dan stuurt u het formulier naar het uitvoeringsinstituut.

Ga terug naar de vorige pagina